top of page

COVID-19 deel 7

Bijgewerkt op: 8 aug. 2023

Bij de maatschappelijke ontsluiting van de lockdown vinden beleidsmakers en hun adviseurs dat daarbij in ieder geval ook een app gebruikt moet worden. Deze app is dan bedoeld om zowel het aantal corona-besmettingen te monitoren, als om burgers te waarschuwen dat ze in de buurt van iemand zijn geweest die mogelijk besmet was met het virus.

Voor beleidsmakers is het overigens ook van belang om te weten waar in Nederland het virus zich beweegt en of het zich meer onder jongeren of ouderen, mannen of vrouwen en zorgmedewerkers of anderen beweegt. Deze informatie kan o.a. verkregen worden met behulp van de zogenaamde bloedtest. Daarbij wordt gekeken of iemand antilichamen heeft aangemaakt. Maar het is eenvoudiger om deze informatie te verzamelen met behulp van de te ontwikkelen app.

Een controlesysteem associëren de meesten van ons met een totalitaire staat (zoals China), waar het streven naar privacy een misdrijf dreigt te worden. De wet op privacy is in Nederland dan ook een groot goed. Gelukkig stelt de regering dan ook strikte voorwaarden aan de te gebruiken app. De app zal niet verplicht worden, moet binnen de regels van de privacywetgeving vallen, is tijdelijk van aard (dat wil zeggen dat na afloop van de crisis alle data weer gewist zal worden) en de app moet hackersproef zijn. Het is niet de bedoeling om coronabesmettingen te personifiëren en te lokaliseren. Kortom: heb je coronasymptomen dan moet je dat zelf kenbaar maken in de app. Vervolgens worden alle personen waarvan jij in een bepaald tijdsvenster een bluetoothsignaal hebt geregistreerd, geïnformeerd dat ze in de omgeving van een besmet persoon zijn geweest en dat ze mogelijk de symptomen van de coronabesmetting kunnen krijgen.

Hoe relevant is deze informatie voor deze potentiële virusdragers? Mijns inziens helemaal niet. Als je namelijk nog geen symptomen hebt, kun je je leven gewoon op dezelfde wijze voortzetten. Als je wel symptomen hebt, is het vigerende advies al: blijf binnen. Dus de app-informatie verandert niets aan ons gedrag. Het belang van de informatie moet dus bij de overheid gezocht worden. Omdat wie & waar niet geregistreerd worden, is alleen het aantal besmetten een opbrengst die met de app verkregen wordt. Deze informatie is echter enorm onbetrouwbaar, omdat de app niet verplicht is en omdat de melding afhankelijk is van de bereidheid om je als coronapatiënt te registreren. Meten is weten, gaat hier dus niet op.

Wat is dan de grote meerwaarde van deze app? En in welke perioden ben je besmettelijk? Twee weken voor- en twee weken nadat je symptomen hebt? Volgens mij leveren we alleen maar privacy in, zonder dat we er van de overheid veiligheid voor terug krijgen. Ja, schijnveiligheid.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page