Zolang er geen medicijn of vaccin tegen COVID-19 is, moeten we de overheidsregels wel blijven volgen. De vraag is dus of dat waar is. Tot nu toe is er voornamelijk aandacht voor het reproductiegetal R, dat moet kleiner zijn dan 1 om de pandemie te bedwingen. Maar er is weinig tot geen aandacht voor het aantal herstelde mensen. En hoe bereiken we groepsimmuniteit?
Het aantal nieuwe geteste besmettingen per dag, moet vergeleken worden met het aantal herstelde mensen per dag. Het percentage herstelde mensen onder de groep gezonde mensen is ook relevant in verband met het bereiken van een zogenaamde groepsimmuniteit (waar je nu trouwens even niks meer over hoort). Met dat doel voor ogen, moet R een aantal weken of maanden gelijk aan 1 zijn, bij een dusdanig aantal besmettingen per dag dat het personeel in de ziekenhuizen en op IC’s het aan kunnen.
Grofweg zijn er twee uitkomsten als je besmet raakt: je wordt beter of je gaat dood. Er is nog te weinig bekend over mogelijke chronische restverschijnselen, maar dat zou een derde optie kunnen zijn. De kans dat je komt te overlijden, wordt wetenschappelijk aangegeven met de Infection Fatality Rate (IFR). Deze factor staat voor de verhouding tussen het aantal doden en het aantal besmette personen met het COVID-19 virus. Omdat beide aantallen niet nauwkeurig bepaald kunnen worden, gaat het hier om een schatting. De WHO en het RIVM schatten de IFR op ongeveer 1%. Maar klopt die 1% wel? Als er namelijk uitgegaan wordt van alleen de geregistreerde aantallen - de Case Fatality Rate (CFR) - dan komt men in Nederland uit op ongeveer 12%. Maar hoe betrouwbaar is de CFR?
Zowel het aantal overleden coronapatiënten, als het aantal besmettingen zijn niet erg betrouwbaar. Beide getallen zijn in werkelijkheid hoger, omdat deze gebaseerd zijn op (positieve) testuitslagen. Mensen die niet getest zijn, kunnen namelijk wel besmet zijn. Vooral als het gaat om milde klachten en men geen noodzaak ervaart om zich te laten testen.
Dus tja, de geschatte IFR is 1% en de gemeten CFR is 12%. Als we geen maatregelen treffen zolang er nog geen geneesmiddel of vaccin is, overlijden er in Nederland dus tussen de 170 duizend en 2,00 miljoen mensen aan het virus. Dat is best veel. Daarnaast is de kans op overbelasting van het zorgpersoneel in ziekenhuizen en dan met name op de IC’s, nog steeds een reëel risico. Het blijft dus van groot belang om het reproductiegetal R op 1 te houden door alle maatregelen in acht te nemen. #ikdoenietmeermee is absoluut onverantwoord.
Comments