Hoe ziet je ideale partner eruit? Los van karaktereigenschappen, gewoon even dromen van uiterlijke kenmerken. Als je ontwerp klaar is, gaan we nog een stap verder: je mag er een ivoren beeld van maken. En als klap op de vuurpijl word je door de godin van de liefde - Aphrodite - beloond: je ideale partner wordt tot leven gewekt. Wouw. In een Griekse mythe overkwam dit prins Pygmalion.
In 1963 zette Bob Rosenthal het volgende experiment op: hij verdeelde een aantal ratten willekeurig in twee groepen en zei tegen zijn studenten dat groep A de slimme ratten waren en groep B de domme ratten. De studenten lieten de ratten vervolgens allemaal het parcours van een doolhof afleggen. Wat bleek was dat de ratten van groep A, bij welke de verwachting positiever was, significante sneller het parcours aflegden.
In 1968 besluit hij het experiment met kinderen uit te voeren en waarachtig; de verwachting die men van de kinderen heeft, beïnvloedt hun resultaat. De kinderen waarvan men een positieve verwachting had, scoorden significant beter dan de kinderen die niet tot die selecte groep behoorden. Dit is wat men bedoeld met het Pygmalion-effect, een effect dat in tal van experimenten in verschillende sectoren bevestigd is. Het zou mooi zijn als alle docenten - maar ook leidinggevenden en ouders - hiervan op de hoogte zijn. Het hebben van positieve verwachtingen, zou tot de grondhouding van deze mensen moeten behoren. Want slechts dan komt de potentie van elk individu het beste tot zijn recht.
Ja ik geloof wel dat het stimulerend is als mensen positief vertrouwen in je hebben. De lat moet inderdaad niet te hoog worden, dat zoals Lobke beschrijft er ook hoge verwachtingen aan het kind gesteld worden en dat dat weer negatieve druk oplevert. En hier hadden we het natuurlijk al over gehad want er is ook een groep die juist extra gaat presteren als er niet in hen geloofd worden, maar we dachten dat dit eerder de uitzondering is dan de regel.
Goed om te weten, hoewel ik t ook essentieel vind wat het doet met het individu als mensen om je heen hoge verwachtingen hebben en als je daar (gevoelsmatig) niet aan voldoet. Ook is het belangrijk wat de reactie van een leidinggevende/ouder/docent is als je niet aan de verwachting voldoet. Is dat coachend of teleurstellend?